logo_vrtic1_icon

U Dječjem vrtiću Josipdol obilježeni DANI KRUHA

Jedan od događaja koji se već tradicionalno obilježava u našem vrtiću su Dani kruha.
Ove godine aktivnosti vezane uz Dane kruha obilježili na malo drugačiji način. Pojava virusa COVID-19 uvelike je promijenio dosadašnje navike ljudi, a samim time navike i događanja u našem vrtiću.
Umjesto tradicionalnog donošenja pekarskih proizvoda i proizvoda od brašna koje su u suradnji s nama donosila djeca od kuće, svečanog blagoslova i zajedničkog blagovanja, ove smo godine proizvode od brašna izrađivali samo u vrtiću. Bitna je razlika i to da gotove proizvode izrađene i ispečene u vrtiću zbog poštivanja i provođenja preporučenih mjera (HZJZ-a) nismo konzumirali već ih iskoristili za izložbu.
Sklop aktivnosti vezan za obilježavanje Dana kruha u Dječjem vrtiću Josipdol provodio se je od 12.-16.10.2020. godine. Tijekom tjedna odgojiteljice su sa djecom provodile aktivnosti koje su imale odgojno-obrazovni karakter:
– razvijanje higijenskih navika prilikom rada s hranom
– razvoj fine motorike i koordinacije oko-ruka
– poticanje razvoja samostalnosti i samopouzdanja ( ja to mogu, ja to znam)
-poštivanje dogovora i praćenje uputa odraslih
-proširivanje spoznaje o tome kako teče proces nastajanja krušnih proizvoda -od sitnih zrna pšenice, raži, zobi, preko brašna do kruha, peciva i sl. ( od polja-do stola)
-upoznati zanimanja usko vezana uz proces nastajanja krušnih proizvoda- poljoprivrednik (ratar), mlinar, pekar
-upoznati vrste proizvoda od brašna (kruh, peciva, kolači, tjestenina, keksi…), proširivati spoznaju o njima te proširivati vokabular
-proširivati spoznaje istraživanjem žitarica vizualnom, taktilnom i percepcijom njuha, uspoređivanjem, grupiranjem i sl.
-proširivati i povezivati aktivnosti vezane uz Dane kruha sa aktivnostima vezanim uz brigu o zdravlju vlastitog tijela ( higijena, zdrava prehrana, razlike domaće i kupovne hrane, zdrave i nezdrave hrane i sl.)
-poticati djecu na razmišljanje da u svijetu ima puno gladne djece te da hranu ne smijemo bacati
-poticati djecu na odgovornost i zahvalu za sve što ih okružuje

Kao rezultat međusobne suradnje svih odgojnih skupina našeg malog, ali vrlo vrijednog Dječjeg vrtića Josipdol postavljena je izložba u glavnom hodniku pod nazivom: DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

• Starija jaslička odgojno obrazovna skupina „Mišići“ predstavila se rezančićima od tijesta i kolačićima od slanog tijesta.
• Mlađa odgojno obrazovna skupina „Bubamare“izradila je u sklopu svog projekta „Ljudsko tijelo i briga o vlastitom zdravlju“ mnoštvo ljudskih tijela od slanog tijesta te likovne radove temperom na temu krušnih proizvoda.
• Djeca starije odgojno obrazovne skupine „Pčelice“ marljivo su od tijesta izradila košnicu i cijeli roj prekrasnih maštovitih pčelica te likovne radove sa sjemenkama i zrnjem.
• Najmlađi, ali nikako manje vrijedni bili su i naši prijatelji mješovite jasličke skupine „Ježići“ iz područnog objekta u Oštarijama. Izrađivali su krušne proizvode od tijesta.
• Djeca protočne skupine ESF projekta „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju“ istraživala su kukuruz kao bitan i osnovni sastojak brašna, izrađivali su tijesto te pravili i ukrašavali primamljive muffine od neoblikovanog materijala (pur pjena).

Svaka nova neočekivana situacija u životu pa tako i ova sa COVID virusom donese neke promjene. Promjene mogu biti pozitivne i upravo se to vidi u ovim aktivnostima vezanim za Dane kruha. Potakle su nas da dublje promišljamo, više surađujemo i pokušamo nešto novo.
Nadamo se da ćete u našoj fotogaleriji uživati jednako kao što su i naša djeca uživala u vrijeme dok su fotografije nastajale!

Podijeli ovo

Dječji vrtić Josipdol © sva prava zadržana

Karlovačka 17b, Josipdol 47303 | tel: 047/ 581 - 275
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Dječjeg vrtićaJosipdol

design studio