logo_vrtic1_icon

Obilježavanje DANA JABUKA u Dječjem vrtiću Josipdol „KRALJICA VOĆA“ – JABUKA

U svijetu se Međunarodni dan jabuka obilježava 20. listopada, a u Dječjem vrtiću Josipdol jabukama su posvetili čitav tjedan od 19. do 23. listopada. Aktivnosti koje su se provodile u svim odgojno-obrazovnim  skupinama Dječjeg vrtića Josipdol i PO Oštarije za cilj su imale potaknuti kod djece stjecanje novih spoznaja o važnosti jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Djeca svih skupina matičnog objekta Dječjeg vrtića Josipdol sudjelovala su u branju jabuka sa stabla jabuke koje raste na vrtićkom igralištu. Svako je dijete sebi ubralo jabuku. Zbog novonastale situacije i preporuka HZJZ-o svaka skupina je zasebno brala jabuke i nije bilo mogućnosti da djeca samostalno pripremaju kompote i slastice od jabuka. To je za njih učinila kuharica Katica (teta Kate kako je djeca od milja zovu). Oprane i brižno narezane u kuhinji tete Katice, djeca su jabuke svakodnevno konzumirala i sirove s korom, ali i s dodatkom meda ponekad.

U aktivnostima djeca su jabuke koristila za igre poticanja razvoja motorike, pažnje i koordinacije, za matematičke igre uspoređivanja po veličini, težini, slaganja u skupove po boji, za izradu likovnih radova i drugo. O jabukama se pjevalo, pričalo priče, s njima se glumilo, izmišljalo priče. Nastala je bogata izložba dječjih radova.

U Obilježavanje dana jabuka su se uključila i djeca protočne skupine ESF projekta „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju“ uz kratak pregled aktivnosti koje su se u skupini provodile:

„Obilježavanje Dana jabuke u protočnoj, mlađoj mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini Bubamare odvijao se je tijekom cijelog tjedna. Uvod u obilježavanje Dana jabuke proveli smo razgovorom o jabuci koju smo proglasili kraljicom voća i spoznali što sve možemo dobiti njezinom preradom. Da bi pomnije mogli istražiti jabuku morali smo je ubrati sa stabla. Osim istraživanja unutrašnjosti jabuke i njezine degustacije, djeca su prikaz jabuke ostvarivali crtanjem temperom, a imali smo i natjecanje u nošenju jabuka na žlici. „

 

 

Izreke o jabukama:

„Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van.“

„Jabuka ne pada daleko od stabla.“

„Ako želiš jabuku, moraš protresti drvo.“

„Zdrav kao jabuka.“

„Lijepa jabuka ponekad skriva crva.“

Podijeli ovo

Dječji vrtić Josipdol © sva prava zadržana

Karlovačka 17b, Josipdol 47303 | tel: 047/ 581 - 275
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Dječjeg vrtićaJosipdol

design studio