logo_vrtic1_icon

HOĆU, MOGU, ZNAM I UČIM!

Poticanje samostalnosti kod djece

     Od jasličke dobi djetetu je potrebno omogućiti da sve što obzirom na dob, može učiniti samo, samo i učini. Tako su odgojiteljice u skupini Mišići, čim je prošlo razdoblje prilagodbe, počele s djecom raditi na usvajanju životno-praktičnih aktivnosti.

Poticale su djecu vlastitim primjerima i verbalno. Dijete je potrebno poticati da nešto učini samo kako bi se suočilo s vlastitim uspjehom, ali i neuspjehom. Na taj način dijete jača vlastito samopouzdanje. Pri tome treba voditi brigu o dobi i individualnim mogućnostima djeteta. Važno je istaknuti da dijete samostalnost i odgovornost uči u ranom djetinjstvu.

Kako bi dijete bilo što uspješnije u usvajanju novih spoznaja, važna je suradnja između roditelja i odgojitelja. Tako će dijete kod kuće i u vrtiću dobivati iste poticaje, pohvale i prilike za okušavanje u različitim aktivnostima koje potiču samostalnost.

Kako su djeca u skupini Mišići starosti između dvije i tri godine, odgojiteljice su djecu počele poticati na usvajanje jednostavnijih radnji, a zatim sve složenijih. Tako su djeca ponajprije započela samostalno i ispravno prati i brisati ruke, pospremati igračke, jesti i piti te pospremati posuđe na kolica. Uslijedilo je odvikavanje od nošenja pelena, samoposluživanje pri jelu bez prolijevanja, brisanje nosića, skidanje i oblačenje odjeće i obuće te pospremanje materijala i pranje pribora za rad. Većina djece u skupini veliki dio ovih radnji samostalno obavlja pa se kreće dalje. Sada slijedi savladavanje izvrtanja rukava i nogavica na odjeći na pravu stranu, kao i čarapica, slaganje odjeće poslije nošenja te otkopčavanje i zakopčavanje patenta na jakni.

Svaki pa i najmanji napredak u samostalnosti djeteta odgojiteljice pohvaljuju pred cijelom skupinom, ali i pred roditeljima. Poticanjem samostalnosti kod djeteta se potiče razvoj samopouzdanja, samopoštovanja, osjećaj ponosa, ali i odgovornosti.

 

ODGOJITELJICE:

Darinka Salopek i Biserka Pavković

Podijeli ovo

Dječji vrtić Josipdol © sva prava zadržana

Karlovačka 17b, Josipdol 47303 | tel: 047/ 581 - 275
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Dječjeg vrtićaJosipdol

design studio