logo_vrtic1_icon

EPIDEMIJA POPUSTLJIVOG ODGOJA

 

 

06.02.2020. s početkom u 16:00sati u Dječjem vrtiću Josipdol održalo  se stručno usavršavanje za  odgojiteljice na temu:

EPIDEMIJA POPUSTLJIVOG ODGOJA

 

Stručno usavršavanje vodio je stručni suradnik Dječjeg vrtića Josipdol, Damir Turkalj, dipl.psih.-prof., koji kroz projekt ESF „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju“ u vrtiću provodi poslove psihologa.

Ovom prilikom prof. Turkalj je sudionicama prikazao veliki problem današnjice kroz temu: „Epidemija popustljivog odgoja“ osvrnuvši se na uzroke koji do toga  dovode. Najčešće su to izloženost djece bez nadzora odraslih internetskim sadržajima i medijima, osjetljivost odraslih na propagandne sadržaje (reklame za proizvode namijenjene djeci), mjerenje osobnog uspjeha odraslih kupovnom moći i s time povezan rast osobne popularnosti, užurban način života, nesigurnost i nedosljednost u roditeljskim postupcima,  prevelika sloboda izbora za djecu bez postavljenih općih granica i sl.

Odgojiteljice su ovaj problem prepoznale i u svakodnevnom radu s djecom. U raspravi u kojoj je svatko od prisutnih mogao iznijeti svoje mišljenje, iskustvo i moguće rješenje  dotaklo se i pitanja koje su posljedice popustljivog odgoja?  Evo samo nekih: iskrivljene ljudske vrijednosti, nedisciplina, nezainteresiranost i neaktivnost u zadacima koji se djeci postavljaju u obitelji, školi i kasnije u životu, netolerantnost, egocentričnost i sl. Prof Turkalj je upozorio na to da je već predškolsko doba vrijeme kada se treba reagirati, a sa time su se složili i svi prisutni. Odgojiteljice su prepoznale ovu temu kao vrlo kvalitetnu i predložile da se prezentira roditeljima na jednom od roditeljskih sastanaka

Roditeljima, koji su pored odgojne ustanove i okoline u kojoj dijete živi najvažniji  čimbenici u odgoju djeteta, treba osvijestiti ovaj problem.  Jedino tako će se moći stvoriti uvjeti za kvalitetno postavljanje temelja u odgoju budućeg naraštaja.

 

 

 

 

 

Podijeli ovo

Dječji vrtić Josipdol © sva prava zadržana

Karlovačka 17b, Josipdol 47303 | tel: 047/ 581 - 275
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Dječjeg vrtićaJosipdol

design studio